Hij heeft vanaf de oprichting een sleutelrol gespeeld bij het dwarse technologiebedrijf. Dankzij zijn aanstekelijke enthousiasme voor Apple’s producten wist Jobs miljoenen mensen wereldwijd in de ban te krijgen van onder meer de Mac, de iPod, de iPad en de iPhone. Hij wordt door vriend en vijand bewonderd om zijn leiderschap en visie.

Apple werd op 1 april 1976 opgericht door Jobs en zijn vriend Steve Wozniak. In 1977 beleefden ze hun eerste succes met de verkoop van de Apple II, waarmee Apple mensen enthousiast wist te maken voor één van de eerste personal computers (pc’s).

Gevecht om macht

In 1997 balanceerde het bedrijf op de rand van de afgrond. Jobs verloor in 1985 een gevecht om de macht met de voormalige bestuursvoorzitter van Pepsi Cola, John Sculley, en werd aan de kant geschoven. Een harde klap voor Jobs, die Scully nota bene zelf voor die taak had uitgekozen.

In 1997 werd hij echter als grote verlosser teruggehaald, omdat Apple bijna failliet ging. Binnen enkele jaren had Jobs het bedrijf weer op de rails. Bijna alles wat het technologiebedrijf, onder de bezielende leiding van Jobs, in de markt zette, werd een succes. Kleine foutjes werden Jobs vergeven.

Slechte gezondheid

Jobs kampt al jaren met een slechte gezondheid. In 2004 overwon hij alvleesklierkanker en in 2009 onderging hij een levertransplantatie. Hierna leek het de goede kant op te gaan, totdat hij begin 2011 opnieuw met ziekteverlof ging. Alleen om de nieuwste iPad te presenteren en voor een diner met Barack Obama verscheen hij weer in het openbaar.

De gezondheidstoestand van Jobs op dit moment is onduidelijk. Hij heeft weliswaar zijn functie als CEO overgedragen aan Tim Cook, maar blijft actief binnen het bedrijf als voorzitter van de raad van bestuur.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl